header 1

flag YouTube flag

Sveaskog har hård koll på sina entreprenörer

nwtse
Den här bilden är tagen i Kloten under plantskogsröjning. Personalen som jobbar tillhör Staffan Nordström Skogs AB och Tālis Purgailis, Saivis Rancāns och Jānis Vīgants som är arbetande förman.Sveaskog & Nordström Skog AB

Sveaskog har hård koll på sina entreprenörer

Skogsentreprenörer som tar sig an uppdrag för de stora skogsbolagen är många. Några av dessa utpekades för en tid sedan i ett tv-program som mindre seriösa. Något som skogsbolaget Sveaskog har fått höra.
– De skogsentreprenörer vi anlitar har vi hårda krav på och de ska vara fackligt anslutna, ha registreringsbevis och ansvarsförsäkring för sina anställda, säger Emil Fransson på Sveaskog Karlskoga.

Sveaskog Förvaltnings AB Karlskoga anlitar tio skogsentreprenörer som ska röja cirka 1 800 hektar och sätta 1,8 miljoner plantor i södra Bergslagen från Karlsborg i söder till Lindesberg i norr. En av de entreprenörerna är Staffan Nordström Skog AB i Örebro. Staffan Nordström har två partnerföretag i Lettland.

nord 1Stor areal

– Jag har turen att ha en uppdragsgivare som har stor areal där jag får jobb över tid, säger Staffan Nordström. Mina anställda är från Lettland och vi har samma personal hela tiden. Det är familjefäder i 35-40 årsåldern som jobbar 5-6 veckor och åker hem i tio dagar på ledighet och sedan tillbaka igen. Så håller det på cirka åtta månader per år, beroende på vilket väder vi har i Sverige. Det är inga grovarbetare från gatan, utan de är utbildade skogsarbetare.

Diger checklista

Staffan Nordström Skogs AB har flera kunder precis som Sveaskog har flera entreprenörer. Detta för att det inte ska bli problem om facket plötsligt säger, ”inte en dag till”.

– Vi har en checklista där det ska framgå vad företaget heter, registreringsbevis och vilken typ av medlemskap i arbetsgivareförbund och att personalen har den utbildning som krävs för arbete, säger Emil Fransson. När checklistan är ifylld och underskriven av både Sveaskog och entreprenören skickas den vidare till facket som ska kontrollera att allt är som det ska. När arbetet sedan är i gång gör vi oanmälda stickprovskontroller för att se att det verkligen är de personer som står på checklistan som utför arbetet.

Staffan Nordström ser facket som sin bästa vän då det kan vara stökigt på marknaden.

– För mig som företagare går det inte att slåss med någon som inte spelar rent och då är facket min bästa vän i detta, säger Staffan Nordström.

karlskoga 2013-02-2013.51.29 01 2013-02-2013.52.02 02

www.nwt.se

Leif Tallmyren
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0586-72 13 57
Publicerad: 2013-02-18 07:37